Opstellingen

Opstellingen

Een opstelling, ook wel systemisch werk genoemd, is een uiterst effectieve en snelle methode om inzicht te krijgen in wat zich in de diepte afspeelt. Je komt heel snel bij de kern van een vraagstuk. Systemisch werken is bij heel veel persoonlijke- en zakelijke vraagstukken toe te passen. De vraag kan bijvoorbeeld zijn: ‘waarom lukt het me niet om relaties in stand te houden en hoe kan ik dit veranderen?’ Of ‘ik draag allerlei verantwoordelijkheden voor anderen, maar ik ga steeds over mij eigen grenzen?’. Of waarom lukt het me niet om succesvol te zijn? Dit zijn maar een paar voorbeelden. Mocht je willen weten of jouw vraag/ thema geschikt is dan kun je dit vooraf altijd met mij overleggen.

Wat is een opstelling?

We zijn allemaal onderdeel van een systeem. We spreken van een systeem waar mensen samen leven of werken. Het familiesysteem is het belangrijkste systeem. Bewust en onbewust hebben de mensen en gebeurtenissen in jouw omgeving invloed op jou. Soms is het nodig om te kijken naar jouw plek binnen het systeem om je bewust te worden van de situatie en welke invloed het op jou heeft. Het geeft inzicht in het krachtenveld waarin jij verkeert binnen je familiesysteem of binnen andere systemen (team, werk, vrienden).

Een opstelling is een visualisatie van het patroon en de bijbehorende dynamiek waar je mee te maken hebt. Dit kan gaan over zowel je privé- als professionele leven. Tijdens een opstelling gaan we ‘systemisch kijken’. Dat wil zeggen: oog hebben voor het enorme web waardoor alle personen en gebeurtenissen binnen een (familie of organisatie) systeem met elkaar verbonden zijn en hun effecten hebben in het verleden, heden en toekomst. Tijdens een opstelling worden alle elementen van het krachtenveld van jouw vraag / probleem centraal te stellen. Hierdoor worden onzichtbare patronen zichtbaar gemaakt en daarmee voor jou beter hanteerbaar in het dagelijks leven. Bij familieopstellingen ga je ervaren hoe het is om op jouw eigen en unieke plek te staan in je familiesysteem en wat het effect is als dat niet het geval is. Je wordt je niet alleen via je ratio bewust van de dynamiek waar je mee te maken hebt, maar voelt het ook in je lichaam. Als je goed op je eigen plek staat in het familiesysteem, blijk je met veel meer gemak je weg te vinden in je dagelijkse leven.

Hoe verloopt een opstelling?

Een opstelling vindt plaats met een begeleider, ook wel opsteller genoemd, en meerdere representanten. Naast hun eigen opstelling, zijn de vraaginbrengers ook welkom om representant te zijn bij de andere opstellingen. Een opstelling duurt over het algemeen een uur tot anderhalf uur.

Vraag/ probleem helder krijgen
De vraaginbrenger komt met een vraag/ probleem, die als ingang geldt voor de opstelling. Dit kan zowel een persoonlijke problematiek zijn maar ook organisatie- en teamvraagstukken. Nadat we de ingang helder hebben gaan we het opstellen. Dit betekent dat we visueel maken wat zich afspeelt in het krachtenveld.

Visueel maken
De andere deelnemers worden uitgenodigd om als representant te dienen voor iemand uit jouw systeem. Zij nemen tijdelijk de plek in van een persoon, gebeurtenis, gevoel of thema.  Ze staan bijvoorbeeld voor de vraaginbrenger, de vader, de oma, het werk, het symptoom, de missie etc.
Ze stellen zich op een bepaalde wijze op in de ruimte. Representanten zijn in staat om heel zuiver te voelen wat zich afspeelt in de personen die ze representeren. Hierdoor krijg je waardevolle informatie. Het wordt duidelijk hoe de vraaginbrenger in verhouding staat tot de anderen en dingen die in de diepte spelen worden zichtbaar.

Beweging
Hierna wordt er gekeken welke interventies mogelijk zijn, zodat de vraaginbrenger en het familiesysteem nog meer in hun kracht komen te staan. Door een opstelling dienen zich oplossingsrichtlijnen aan. Vaak speelt er in de diepte iets heel anders dan jij er vanuit je ratio van hebt gemaakt. Je krijgt een andere kijk op de situatie, die zal doorwerken in je leven. Het wordt duidelijk hoe je dan kunt handelen. Na afloop van een opstelling wordt vanzelf duidelijk wat je vervolgacties en stappen zijn. De kunst is op om op jouw plek in je familiesysteem te staan en iedereen en alles die ook bij het systeem horen hun plek te gunnen, zonder oordeel en verantwoordelijkheid te gaan dragen voor wat niet van jou is.

Hoe kun je deelnemen?

Ik organiseer, samen met een collega, workshops. Tijdens een dagdeel is er ruimte voor twee vraaginbrengers / opstellingen. De groep bestaat uit 5 – 10 deelnemers. Je kunt deelnemen aan een opstelling als vraaginbrenger en als representant. Wil je graag deelnemen dan kun je je opgeven via mail, whatsapp en telefonisch. Geef hierbij aan of je deelneemt als representant of als vraaginbrenger.

Deelname als vraaginbrenger
We werken dan samen aan jouw vraag/ thema uit in je eigen opstelling. Het resultaat van een opstelling is altijd een verheldering van thema’s die er bij jou spelen. Balans, inzicht, kracht, energie en rust zijn woorden die hierbij horen.

Deelname als representant
Deelname als representant kan een fijne manier zijn om kennis te maken met deze methodiek. Je krijgt hierbij de gelegenheid om, als je dat wilt, mee te doen in één of meer opstellingen als representant. Deelname aan een opstelling zorgt voor een ‘indirecte’ beweging in je eigen systeem. We resoneren allemaal mee op menselijke thema’s van anderen. Ook al zit je in de kring om de opstelling heen en doe je niet mee als vraaginbrenger of representant. Je wordt geraakt door de vraagstukken van anderen die linken aan jouw eigen thema’s. Je herkent bijvoorbeeld het loyaliteitsconflict van de kinderen in scheiding of de boosheid naar een van je ouders. Opstellingen zorgen ervoor dat oude wonden zichtbaar worden en tegelijkertijd ook worden geheeld.

 

Kosten:

  • Vraaginbrenger: € 130,00 per persoon
  • Representant: € 15,00

Eerstvolgende datum:

2 april van 10.00 uur tot ongeveer 13.00 uur

Locatie:

Infabriek, Tuinstraat 15, 5427 PR Boekel

Aanmelden:

Eigen Wijsz

Wil je een afspraak maken of wil je weten wat ik voor jou of je kind kan betekenen? Neem dan vrijblijvend contact met me op. 

Aangesloten bij

       

Praktijkadres

Meijldoorn 1
5482 SG Schijndel
Telefoon: 06 41731135
E-mail: info@praktijkeigenwijsz.nl